10 tips voor goed snoeien

1 Zet een plant of boom op een plek waar hij genoeg ruimte heeft, dan hoef je niet te snoeien.
2. Snoei met een scherpe schone snoeischaar. Dan krijgt de plant mooie strakke wonden. Die genezen sneller en daardoor minder kans op ziektes.
3. Is 1 niet gelukt, knip dan weg wat je in de weg zit. Niets is vervelender dan door overhangende struiken naar je huis te lopen, nat te druppelen of door de spinnenwebben te lopen.
4. Algemene regel is: Snoei na de bloei. Dus voorjaarsbloeiende heesters in het voorjaar, najaarsbloeiers in het najaar. De voorjaarsbloeiers bloeien namelijk op hout dat vorig jaar gegroeid is. Als je dat wegknipt, bloeit de plant niet meer.
5. Begin met dood hout weg te snoeien. Hierin kunnen ziektes zitten en het neemt licht weg voor levende takken.
6. Waar je knipt, loopt de plant weer uit. Snoei daarom niet bovenin de struik, maar haal (een deel, bijvoorbeeld ieder jaar 1/3 van de) takken weg uit het hart van de struik. Er komt licht in de struik. En de nieuwe takken komen van onderaf, waardoor de vorm mooi blijft.
7. Snoei Coniferen en Lavendel niet tot op het kale hout. De Coniferen lopen daar niet meer uit, de Lavendel soms wel, maar vaak ook niet. Knip dus tot op de groene delen.
8. Taxus en Hulst kan je flink terugsnoeien. Doe dit in het voorjaar, anders kijk je een hele winter tegen een kale stam aan.
9. Snoei bij planten op stam alle takken weg die op de stam (onder het entpunt waar de kop uit komt) of onderaan de stam weg. Dit zijn takken van de onderstam, die vaak sterker groeien en uiteindelijk de kop gaan overnemen.
10. Snoei grootbladige planten zoals Laurierkers niet met een heggeschaar. Er komen dan veel lelijk afgeknipte bladen. Knip liever met een snoeischaar de takken door.

Kom je er nu nog niet uit, vraag dan advies aan een hovenier of volg een snoeicursus bij een Groei & Bloei afdeling in je buurt. www.groei.nl. Je kan ook je vraag hier stellen, dan probeer ik hem te beantwoorden.

download

2 comments

  • Ik ben erg blij met dit advies over snoeien. Mijn struik van wilde rozen krijgt altijd flinke uitlopers als ik de takken afknip. Ik moest er wel handschoenen voor aantrekken, maar het afknippen van de takken in het hart van de boom geeft inderdaad een veel beter resultaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *