Breedte belangrijker dan hoogte bij struiken en bomen?
Waar ik mij vaak over verbaas is dat op de kaartjes bij heesters en bomen bij het tuincentrum wel de hoogte, maar niet de breedte van de struik staat. Dit zorgt ervoor dat planten vaak op de verkeerde plaats terecht komen omdat ze veel breder uitgroeien dan de koper gedacht had. Hoe vaak zie ik niet prachtige nieuw geplante Rhododendrons op 50 centimeter van een looppad staan? Of 5 van die Rhodo’s op twee vierkante meter? Als de planten uitgroeien moeten ze dan regelmatig (aan 1 kant) gesnoeid worden, waardoor ze hun mooie natuurlijke vorm kwijt raken.
De hoogte staat wel op een kaartje, maar wat maakt dat eigenlijk uit? De lucht is eindeloos hoog, dus planten kunnen gemakkelijk de hoogte in. Natuurlijk wil je meestal geen struik van 4 meter hoog vooraan in je border, maar toch. Als de struik 4 meter breed wordt, heb je toch een groter probleem. Ook voor een boom is de hoogte wel interessant, maar de breedte veel belangrijker. Want een hoge boom, die niet breed wordt past vaak wel in een tuin. Een hoge boom, die ook nog eens heel breed wordt, zorgt sneller voor problemen doordat hij veel zon wegneemt (bij de buren). Gelukkig staat er op veel websites van boomkwekers wel informatie over de breedte en groeivorm van de boom.
Ik pleit ervoor om voortaan ook de breedte van een heester op het etiket te zetten, dan weet je wat je koopt en hoe de heester zich gaat ontwikkelen als hij het naar zijn zin heeft in je tuin. En voor de particulier: orienteer je (op internet) of vraag advies over de breedte uitgroei, voordat je een boom of struik koopt.
Dit lijkt me een heel goed idee! Misschien zelfs met een verwachtingskaartje? Na twee jaar is de omvang van struik x zoveel centimeter. Hierdoor kunnen mensen hun tuin afstemmen op een lange termijn plan. In plaats van 1 zomer en de zomer erna alles gelijk moeten snoeien omdat het is gegroeid.