Knipangst? Nergens voor nodig

Veel mensen zijn in de tuin bang om planten af te knippen. Dat is nergens voor nodig. De meeste planten hebben een ongelofelijke veerkracht en verdragen een flinke knipbeurt goed.

Voorbeelden:
Clematis kan heel goed gesnoeid worden. Knip de plant na de bloei kort en zelf op hele oude takken loopt de plant weer uit.

Kort gesnoeide clematis na een week.

Kort gesnoeide clematis na een week.

Clematis montana

Clematis montana enkele maanden na de snoei

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vaste planten zoals Longenkruid, Vrouwenmantel, Kattenkruid en Geranium kunnen na de bloei of als het blad lelijk is, worden kort geknipt. De planten lopen weer uit en geven vaak een tweede bloei.

Laatbloeiende vaste planten, die erg hoog en soms rommelig worden, kunnen in het voorjaar worden getopt. Dit zijn bijvoorbeeld Phloxen, Asters, Helianthus. Daardoor vertakken ze zich en blijven ze lager. Ze bloeien daardoor wel iets later.

Deze hulst loopt weer helemaal uit na helemaal te zijn afgezaagd.

Deze hulst loopt weer helemaal uit na helemaal te zijn afgezaagd.

Heesters zoals Rhododendrons, Taxus, Hulst, Laurierkers kunnen zeer diep worden teruggesnoeid. Doe dit bij voorkeur in het voorjaar, dan groeit de plant sneller uit en kijk je minder lang tegen een kale struik aan. Bij de Rhododendron snoei je dan wel de knoppen weg.

Hedera of klimop kan je in het voorjaar flink terug knippen. Als je het als klimmer tegen een schutting hebt staan en het blad is in de winter lelijk geworden, kun je het ook ‘scheren’ al het oude blad eraf met een heggenschaar. na een paar weken heb je weer een prachtige schutting met vers groen blad.

Wanneer niet?

Coniferen mag je niet snoeien tot in het bruine hout, daar lopen ze niet meer op uit.

Snoei voorjaarsbloeiende heesters (Forsythia, Hamamelis, Amelanchier) niet in het najaar, dan snoei je de bloemknoppen eruit.

Herfstbloeiende Abelia

Herfstbloeiende Abelia

Snoei laat bloeiende heesters (Deutzia, Abelia, Hydrangea) niet in het voorjaar, je begrijpt het al, dan knip je de bloemknoppen eruit.

2 comments

  • Wij zijn pas verhuisd en de tuin staat ook voor met planten en bomen. Ik vind het prachtig maar ik heb er nog geen kaas van gegeten. We hebben het terras al wel opnieuw aangelegd met tegels Maar nu de planten nog. Ik vind het echt wel spannend om te gaan snoeien. Maar dat komt vast goed.

    • tuinnat

      Hoi Sanne, ik snap dat het spannend is, vooral als je niet alle planten kent. Ik wil je graag advies geven. In een uur of anderhalf (afhankelijk van hoe groot je tuin is) door de tuin lopen kan je veel informatie krijgen en dat hoeft niet duur te zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *