Wat is een dendroloog?

Ik ben lid van de Nederlandse Dendrologie Vereniging (NDV) en ga veel mee met excursies en cursussen. Als ik dat aan iemand vertel is de standaard reactie: Dendrologie, wat is dat dan??? Zelfs de spellingscontrole kent het woord niet. Dus vandaar mijn toelichting hier.

Even de theorie: Dendrologie is volgens Wikipedia ‘studie van bomen, heesters en in het algemeen houtachtige planten. Het is een wetenschappelijk deelgebied van de botanie’. Iemand die zich daarmee bezig houdt is een dendroloog.

Hier heb je nog niet zoveel aan. Nu de praktijk:

– dendrologen zijn over het algemeen wat oudere mannen en vrouwen, die in vele jaren heel veel kennis hebben opgedaan. Zij vinden het ook leuk om die kennis te delen.

– een groep dendrologen staat altijd onder een boom of bij een struik. Bij een boom staan zij met hun hoofd in de nek om de bladeren te kunnen zien. Een of twee van hen proberen met een de haak van een paraplu een tak naar beneden te trekken om beter te kunnen zien. Een paar anderen zoeken in het gras onder de boom naar zaden of afgevallen bladeren. Als je dichterbij durft te komen, hoor je bijvoorbeeld een discussie of dit een Acer sacharinum of een Acer pseudoplatanum is. Of is het misschien toch een kruising tussen die twee? Argumenten als een langere bladsteel, diepere lobben, behaard blad, grotere vruchten, opstaande of hangende bloemen vliegen over en weer.

– verder is het voor een groep dendrologen onmogelijk zich aan de geplande route te houden. Er is immers altijd iets interessants/onbekends te zien net buiten die route.

– een dendroloog weet verder precies waar een groot/dik/hoog/bijzonder exemplaar van een bepaalde boom of struik staat. Niet alleen in Nederland, maar ook in Belgie en Duitsland.

– een dendroloog is ook te herkennen aan zijn tuin. Die staat vol met bijzondere bomen en struiken, die veel te dicht op elkaar staan, omdat hij niet kan kiezen. Veel van de planten zijn zelf gezaaid en de herkomst van het zaad is vaak bekend (deze is uit zaad, dat ik in 1997 heb meegenomen van de excursie in het stadspark van Maastricht).

– een dendroloog geeft ook graag een plant cadeau. Dat is vaak een takje met een paar blaadjes in een klein potje. Maar het is wel een bijzondere! Een stek van de struik uit zijn tuin en dat is weer een stekje, dat hij gekregen heeft van …. enz, enz. Het wordt een grote boom of struik (als je achterkleinkinderen volwassen zijn, maar goed).

Bij mijn eerste excursies was ik nog wel eens verbaasd over deze gewoonten. Intussen ben ik er aan gewend en begin ook vergelijkbare trekjes te vertonen. Er staan nu immers potjes met de zaden van de Castanea pumila in mijn tuin, verzameld in het arboretum in Wageningen. Gewone struiken als Hydrangea’s en wintergroene Prunus ruimen het veld voor Sophora japonica en Clerodendrum bungei. Dendroloog durf ik me nog niet noemen (en misschien wil ik dat ook nog wel niet), maar het zaadje is al wel geplant.

Overigens zijn veel excursies van de Nederlandse Dendrologie Vereniging als introducee te bezoeken, dus als u dit bijzondere fenomeen eens live wilt meemaken, kijk op de site van de NDV voor het programma.

4 comments

  • Marga Keuning

    Goedemiddag,
    Wij wonen in een woonboot dus aan t water. Er staan hier veel wilgen en populieren.
    Nu hebben wij een volgens ons zeer bijzondere wilg in onze tuin.
    Op een uiteinde van een van de takken is een bloem ontstaan. De bloem bestaat uit wilgenblad maar dan veel dikker en minder lang. Het hart is rood. Zo mooi!
    Nu vraag ik mij af: is dit bijzonder?
    Waar kan ik foto’s naar toe sturen als iemand dit wil zien?
    Als het over een paar weken herfst wordt is de bloem weg.
    Waar kan ik zoiets melden of vragen?

    Met vriendelijke groet

    Marga

    • tuinnat

      Het lijkt mij onwaarschijnlijk dat het een wilg is. Die bloeien in het voorjaar. Je mag me een foto sturen, dan kan ik ernaar kijken (graag via wetransfer oid. Je kan je vraag ook stellen op een Facebookgroep, bijvoorbeeld ‘welke plant is dit?’

  • olaf van der donk

    Wat een geestige omschrijving van een dendroloog!

  • Andrea

    Hilarisch en zeer herkenbaar blog! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *