Natuurlijk tuinontwerp, wat betekent dat?
Natuurlijk tuinontwerp, wat versta ik daaronder?
Ik ontwerp natuurlijke tuinen, tuinen die in harmonie met hun omgeving en met de natuur zijn.
Bij zo’n natuurlijk tuinontwerp hanteer ik een aantal belangrijke uitgangspunten:
- De tuin sluit aan bij de wensen van de bewoners. Hierbij let ik op punten als de beschikbare tijd voor onderhoud, de activiteiten in de tuin, zijn er kinderen of huisdieren en natuurlijk het budget. Ook let ik bij de plantkeuze op de verspreiding van de bloei over het jaar heen. In de winter ziet de tuin er aantrekkelijk uit.
- De tuin sluit aan bij zijn omgeving, in bijvoorbeeld een bosrijke omgeving
past een tuin met veel bomen en struiken. - De planten groeien op een plaats waar ze het naar hun zin hebben, rekening met grondsoort, vocht, licht en omringende planten.
- De tuin nodigt dieren uit om er te komen (wonen). Hierbij denk ik niet alleen aan vogels en vlinders, maar ook aan andere insecten, kikkers en egels. Dit doe ik door planten uit te kiezen waar de dieren van houden, door de aanleg van vijvers, door veel bodembedekkers en hagen.
- De inrichting van de tuin is duurzaam en milieuvriendelijk, bijvoorbeeld door keuze van bestrating, hergebruik van materialen, lokaal of FSC hout en biologische bemesting en gewasbescherming. Ik pas ook permacultuur ontwerpprincipes toe.
- Hierbij horen ook adviezen over natuurvriendelijk onderhoud van de tuin, zonder gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest.
- Ik maak zoveel mogelijk gebruik van de bestaande beplanting en bestaande materialen, zoals bestrating en afscheidingen. Wat opnieuw kan worden gebruikt, neem ik mee in mijn ontwerp.
Interesse, neem contact op voor een gratis adviesgesprek.