Natuurlijk tuinieren, waarom en hoe

Waarom een natuurlijke tuin met veel dieren en planten?

  • Dieren in de tuin is leuk:

Vogels zingen en scharrelen in de tuin. Ze maken onderling ruzie en zitten elkaar achterna. ‘s Winters komen ze bij de voederplaatsen en heb je wat te zien. Vlinders geven je het zomerse gevoel. ‘s Avonds zie je een grote libelle op jacht naar muggen over het gazon scheren. En bij zonsondergang komen de vleermuizen, die prachtig rondjes vliegen tussen de open plekken in de tuin.

akelei met bij

akelei met bij

  • Beter biologisch evenwicht:

Wie kan beter voor een biologisch evenwicht zorgen dan de natuur zelf? Dieren eten elkaar op en houden zo de verhoudingen in stand. De wind verspreid zaden, de bijen bevruchten planten. In mijn tuin heb ik weinig last van ziekten of plagen, het lost zichzelf vaak op. Een paar dagen luizen op de rozen? Daarna zijn ze opgegeten en verdwenen. Ik hoef geen gif te gebruiken en als ik iets nodig heb gebruik ik biologische bestrijdingsmiddelen.

  • Meer variatie:

Om meer dieren van je tuin te laten genieten is meer variatie nodig. Dat betekent dat je niet de hele voortuin met 1 soort plant moet volzetten. Als die plant niet bloeit, is er voor de bijen en vlinders niets meer te beleven. Dieren zijn er niet alleen ‘s zomers, maar ook ‘s winters.

Hoe maak je een natuurlijke tuin?

Een natuurlijke tuin betekent zoveel mogelijk ecologisch tuinieren, zorgen voor een goede bodem met veel bodemleven. Bedek de grond en vermijd kale bodem. Zet de juiste plant op de juiste plaats. Zorg voor variatie in planten en in bloeitijd, plant vroegbloeiende bloembollen en heesters, maar ook herfst en winterbloeiers. Een op een warme winterdag vroeg uitgevlogen bij of hommel kan dan ook voedsel vinden.

Lok dieren de tuin in met hagen, pergola’s, verhogingen, vogelhuisjes, bijenhotels, drachtplanten, struiken met vruchten, wintergroene struiken, etc.

Malus 'Golden Hornet'

Een boom met vruchten lokt vogels de tuin in.

Niet winterklaar maken! Laat blad liggen en knip zaden niet af. De vogels en insecten maken er in de winter dankbaar gebruik van.

Help de natuur als het nodig is met natuurlijke middelen. Door  planten te versterken met plantengier of thee (bijv. brandnetelgier), plaagdieren weg te jagen met natuurlijke middelen (knoflook tegen slakken, koud water tegen luizen), natuurlijke vijanden in te zetten (lieveheersbeestjes, aaltjes) en aangetaste plantdelen verwijderen en in de vuilnis doen.

Als resultaat heeft u een tuin vol leven en variatie.

6 comments

  • Helemaal mee eens! ik was aan het google op conifeer en kwam hier terecht en kon het niet laten om geen bericht achter gelaten. Leuke site!

  • diederik

    Het is misschien een beetje laat om te reageren, maar waarom koud water tegen luizen? Moeten er eerst geen plaagdieren zijn om hun vijanden te lokken …. vijanden die het in evenwicht houden??
    Ook over plantengier (brandnetelgier) heb ik men twijfels. Het brengt veel stikstof in de grond die de plant heel snel doen groeien, waardoor de plant niet de tijd krijgt om de overige mineralen en spoorelement op te nemen. Lijkt me dat je op die manier toch wel iets zwakkere planten krijgt

    groetjes
    Diederik

    • tuinnat

      Beste Diederik,
      Je kan de luizen ook laten zitten en wachten tot hun vijanden langs komen. Maar dan ga je uit van een al bestaand biologisch evenwicht. Dat is nog niet altijd aanwezig. Verder zitten de luizen soms op plekken die niet zo handig zijn. Dan kan je ze dus met water bestrijden. Overigens vallen ze dan op de grond en kunnen ze dan alsnog door de vogels gegeten worden.
      Voor brandnetelgier geldt net als voor veel dingen, teveel is niet goed.

  • Goede blog! Ik kan weer aan de slag in mijn eigen thuin.

  • Ik wil mijn eigen tuin ook graag opnieuw inrichten. Deze is op dit moment erg kaal en voor een groot deel bestraat. Mijn doel is om een natuurlijke tuin te realiseren die niet zo veel onderhoud nodig heeft. Binnenkort ga ik de opties bespreken met een specialist. Ook ben ik zelf al aan het ontwerpen.

  • Ik heb je blog over de natuurlijke tuin met interesse gelezen. Ik probeer een evenwicht te scheppen tussen de natuur zijn gang laten gaan, en zelf ingrijpen. Het vinden van een dergelijk evenwicht duurt een tijdje, maar nu gaat na een paar jaren de tuin eruitzien zoals ik het wil. Het is alsof de tuin antwoord geeft op wat ik heb gedaan en gelaten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *